Created By
NafTiLos

Τελευταία ενημέρωση
22/6/2001
Σελήνη 19 ημερών
Η νύχτα ξαναρχίζει να μεγαλώνει

ΛογοΤεχνίες

 

 Προς τέρψην κι αναμόρφωση

Αυτές οι σελίδες θα ήθελαν να φιλοξενήσουν πάσης φύσεως κείμενα περί πειραματικής λογοτεχνίας, άρθρα, αποσπάσματα βιβλίων, και κατά προτίμηση προσωπικά πονήματα, θεωρία, λογοτεχνικά κείμενα ή/και ιδέες. Όπως θα δεις παρακάτω παρουσιάζω την OULIPO, μια λογοτεχνική ομάδα απ' τα
ανεκδιήγητα χρόνια του '60, η οποία κατά τη γνώμη μου μας θυμίζει πως η λογοτεχνία (μπορεί να) είναι κάθε άλλο παρά στενή/στεγνή/στυγνή ενασχόληση του ελεύθερου χρόνου. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες σχετικά με την OULIPO τότε–και-τώρα, τις οποίες μπορείς να δεις στους δια-δείκτες, η πλειοψηφία τους είναι στη γαλλική, λίγες στην αγγλική.

Η πρόταση αυτών εδώ των σελίδων είναι πολλαπλή: Κατ' αρχήν, θέλουν να αποτελέσουν μια αφετηρία για την παρουσίαση κάθε απόπειρας που μπορεί να ονομαστεί Πειραματική Λογοτεχνία. Ενδεικτικά, πέρα από την OULIPO, ας θυμηθούμε το αμερικάνικο Beat, το γαλλικό Nouveau Roman και το Λεττρισμό, το ιταλικό Gruppo 63, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως τον Giorgio Manganelli. Οι σελίδες αυτές δεν θέλουν να είναι απαρίθμηση ενδιαφερόντων ενός ατόμου, και η υποφαινόμενη θα είναι πολύ δυστυχής αν συμβεί κάτι
τέτοιο. Ανοιχτό κάλεσμα διαλόγου λοιπόν. Εξάλλου, το pastiche των μεν, το cut-up των δε, και πλείστες σχετικές τεχνικές μας καλούν να φτιάξουμε ένα πλουμιστό πανωσκέπασμα ιδεών και παραστάσεων, κόντρα σε καιρούς ψυχρούς κι αφιλόξενους.

Δεν θα ήταν ενδιαφέρον όμως να παραμείνουμε στην ανταλλαγή γνώσεων με τα στενά όρια της απλής παράθεσης απόψεων και ιδεών. Κεντρικό ζήτημα των περισσότερων ρευμάτων της πειραματικής λογοτεχνίας είναι η χειροποίηση ("do it yourself") και η συμμετοχικότητα. Το να μιλάμε αποκλειστικά για το πώς μπορεί να γίνει λογοτεχνία δίχως να την φτιάχνουμε ακούγεται λίγο σαν φάρσα που κρύβει φόβο, αν μη τι άλλο… Ας τολμήσουμε λοιπόν εκατέρωθεν, κι εγώ που γράφω αυτά τα λόγια κι εσύ που καθώς τα διαβάζεις περνάς τα δάχτυλα από τα χείλια …να αυτουργήσουμε !!!

Άφησα για το τέλος ένα δεδομένο που δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε αυτή τη στιγμή, τα δισεκατομμύρια καλώδια, την οθόνη, το χρόνο που "σκεφτόμουν κι έγραφα", το χρόνο που έκανες βόλτες και με βρήκες, όλ' αυτά που σκέφτεσαι τώρα κατακλυσμιαία. Αν υπάρχει ένα πράγμα που εμπεδώσαμε στην επαφή μας με τα πλήκτρα, τα ποντίκια, τις πλοηγήσεις και τα λοιπά άψυχα που εμψυχώνουμε είναι ότι το μήνυμα εμπλέκεται με το μέσο, τρεις δεκαετίες μόλις από τους αφορισμούς του Mc Luhan… Ας σκεφτούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε με τούτο το μέσο, πόσο μπορούμε να το ανοίξουμε στη συνέργια….

OuLiPo

Η λογοτεχνία του κυβερνοχώρου

[Ίστρος] [ΧχιΡήματα] [ΛογοΤεχνίες] [Τεχνουργήματα] [ΠροΤάσεις] [Δια-δείκτες] [Νεολόγιο] [E picking on IA]